Dün toefl sınavına girdim. Nasıldı diye sormayın sınav gibiydi işte, normal geçti yani ne bileyim :$ Neyse bu toefl dediğimiz sınav aslında çok gerksiz, saçma bir sınav şahsi kanaatimce. Dallama amerikalıların saçma mantalitesi sınav süresince bariz çarpıyor insanın gözüne. Ama asla zor bir sınav değil, tabi taktikleri bildikten sonra. Bunun için de mutlaka iyi bir kursa gitmek gerekiyor. Yoksa sınavda ben ingilizce biliyorum zaten diyerek girmek pek bir işe yaramıyacaktır. Sonuçta o kurslara da herkesi almıyorlar, önceden bir seviye sınavına tabi oluyorsunuz. Ayrıca kursta kesinlikle ingilizce öğretilmiyor, sadece ve sadece soru tipleri çözüm yolları taktikler öğreniyorsunuz. Ayrıca pratik kazanmış oluyorsunuz hem de soruların saçma cevaplarının aslında nasıl basit mantıkla çözülebileceği empoze ediliyor. Sınav dediğim gibi biraz teknik ve taktik işi, bu da kendi kendine öğrenilebilinecek bir şey asla değil. Yani aslında kurs içinizdeki potansiyeli ortaya çıkartıyor, ya da az olan ingilizce bilginizle bile çok iyi puanlar almanıza yardımcı oluyor.
Biraz öğrendiğim taktiklerden bahsedeyim bari. Bütün hepsine tabi ki deyinemeyeceğim şu anda. Özellikle readingde çok çeşitli soru tipleri olduğu için onu geçiyorum hemen. Yalnız şunu söyleyeyim genelde sorudaki kelimeleri ve eş anlamlılarını soruda arayın ve o cümle içersinde geçen kelimeleri ya da eş anlamlılarını şıklarda bulun ve işaretleyin. Ancak genelde soruları çözerken paragrafların ilk ve son cümlelerine bakılıyor. Listenningde ise konuşmacının her dediğini not almaya gerek yok, belli vurguları not almak yeterli olacaktır. Speaking de ise 6 soru var. Bu sorular 3 tip, bağımsız konuşma, okuma ve dinlemeli konuşma, dinlemeli konuşma. İlk tipte bir soru geliyor karşınıza 15 saniye düşünme ve 45 saniye konuşma süreniz var. Örneğin hayatınızda verdiğiniz önemli bir kararı söyleyiniz, neden bu kararı verdiğinizi açıklayınız. İşte bun yaparken 4 net neden vermeniz gerekiyor. Bu tip sorular işte böyle 4 açık madde öne sürerek cevaplanmalı. Sonrakiler zaten çok açık sorular ama dinleme kabiliyetiniz ve not almanız iyi olmalı. Writing kısmınde ise 2 tip soru var; bir tane integrated bir tane de independendt. Integrated da bir metin okuyorsunuz sonra da birşeyler dinliyorsunuz. Genelde dinlediğiniz şey okuduğunuzun tam zıttı oluyor. Yazarken de dinlediğiniz şeyi yazıyorsunuz ama arada birer cümle okuma parçasından sıkıştırmakta fayda var. Burda 3 paragraftan oluşan bir yapı kullanıyorsunuz. Independent da bir soru geliyor bunu 5 paragrafta açıklıyoruz. İlkinden farklı olarak bunda ekstradan 2 paragraf giriş ve gelişme paragrafları oluyor. Neys biraz karışık anlattım hem de eksik baya. Yazarak da anlatılmıo be :)
Bu arada sınava girdiğiniz yer çok çok önemli. Ben mesela internet kafe gibi bir ortamda girdim ve iğrençti. Bildiğim kadarıyla bazı yerlerde herkes kendi kabininde birbirinden bağımsız olarak giriyor sınava.
Emre Altıntaş
19 Ekim 2007 Cuma
TOEFL
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder