23 Ekim 2007 Salı

Turist Ömer Olmak Gerek Bazen…

Mal mülk,para,kız,bu akşam ne yiyeceğim derdi olmadan yaşayabilmektir Turist Ömer olabilmek.Dahası bunlarsız da yaşayıp ,yoksunluklarından ötürü sitem etmemeyi de gerektirir . Dahası bu durumla kafa bulabilmeyi gerektirir Turist Ömer olabilmek. Ne güzel demiş Selim İleri ; “Turist Ömer gülmeyi unutmamış, horlandıkça iyimserliği pekişmiş bir kesimin simgesidir,lümpenin çaresizliğidir” diye.

Turist Ömer olmak gerek bazen… Yamyamların arasına korkmadan girebilmeli, başımıza silah doğrultuğunda sağ elimizi silaha götürüp alnımızdan çekebilmeyiliz sanki kontrol bizdeymişcesine. Bazen de arenada boğa ile gözgöze gelebilmeliyiz. Lümpen (toplumun tüm sınıflarınca istenmeyen kişi) diye addedilirken nüktedan ve ustaca bir Türkçe konuşabilmeliyiz. Yine O’nun yaptığı gibi “hadi soyun “ diyen turist kıza"banane banane ben bir askerlik muayenesinde soyundum, bir daha soyunmam." diyebilmeliyiz.Kısacası bizden beklenmeyeni yapabilmeliyiz.Şaşırtmalıyız daha önemlisi yürekli olmalıyız ardını düşünmeden!

Turist Ömer olmak gerek bazen… Ruknettin’e Bedia’yı ayarlamaktır bu sefer yapılması gereken.Yuva kurmaya çalışana kol kanat germek gerekir çünkü. Hele bu dostunsa…Ya da yolda bulduğun cüzdanı içindeki paraya çok ihtiyacın da olsa sahibine teslim etmeyi gerektirir Turist Ömer olabilmek. Lümpenliğine rağmen ahlaklıdır çünkü O. Mutlaka bu hareketin de bi ödülü olur hem, hiç bunu düşünerek yapmasa da o hareketi.Kim İspanya’ya gitmek istemez ki?

Turist Ömer olmak gerek bazen… Kurduğun basit cümlelerle bile “kompiter”e kafayı yedirtebilmek de bir maharettir çünkü. ”Basit” olmaktır Turist Ömer olmak.. Evet belki de anahtar kelime bu;”basit”. Karmaşık makinelerin,kafasının için de binbir tilki dönen insanların , kalabalık ve karışık caddelerin dünyasında “basit” olmak gerekir “basit”. Mutluluğun sırrı budur belki de.

Ve her şey bittikten sonra da “o” selamı verip arkana bakmadan gidebilmeyi gerektirir Turist Ömer olabilmek !

Oğuz Barlas

Hiç yorum yok: