24 Eylül 2007 Pazartesi

Gerçek vs Rüya

Rüya konusunu açtığın için öncelikle sana teşekkür ederim Oğuzcuğum. Aslında bu konu benim kafamı uzun süredir kurcalayan bir konu. Ancak ben daha farklı bir yönden yaklaşıcam.

Bütün insanlar, bebekler hatta bazı hayvanlar rüya görürler, gördüklerini hatırlasınlar ya da hatırlayamasınlar. Rüyaların aslında çok çeşitli sebepleri olabiliyor psikolojik, fiziksel ya da kimyasal. Tabi uykunun da evreleri var rüyalarımıza yön veren. Uykumuzun REM evresinde görülen rüyalarımızda tamamen gerçekten olayları yaşıyormuş gibi görüntüler belirir beynimizde. Long Term Memory dediğimiz uzun dönemli hafızadaki bilgilerin açığa çıkmasıyla oluşan bu rüyalarımızda vücudumuz da bazı görüntülere tepki verir (örneğin yüksek bir binadan düştüğümüzü gördüğümüzde yere düştüğümüz andaki vücut tepkisi yatakta uyurken de gerçekleşir).

Peki gerçeği nerden biliyoruz. Yani rüyalarımızla gerçek hayatı birbirinden nasıl ayrırıyoruz. Bazen rüya içinde rüya gördüğümüz olur (benim oluyor açıkçası). Peki şu an gerçek addettiğimiz gerçekliğin rüya olma olasılığı nedir? Günlük yaşamımız da bile gerçek sandığımız yanılsamalar içine girebiliyorken, bu günlük yaşamımızın gerçek olduğu konusunda da yanılıyor olamaz mıyız. Yani bu gerçeklik aslında çok komplike bir rüya da olabilir. Kuantum paradigmasının bakış açısıyla yaklaşırsak gerçek hiç bir zaman tek değildir ve gerçeğe ulaşmak farklı yollardan gerçekleşecektir. Bu yüzden hepimiz dünyayı farklı şekillerde algılıyoruz, ve gerçekleri kendimize göre belirliyoruz bir şekilde. Bu algısal farklılıklar aslında mutlak gerçeğe ne kadar uzak olduğumuzun ve koca bir rüyada olduğumuzun kanıtı. Kimse bu rüyadan kaçmak istemez, hatta bu rüyayı korumak için elinden geleni yapacaktır. Ama sonuçta bu rüya da birgün bitecek, ve bizi gerçek yaşamımız bekliyor olacak...


Emre Altıntaş

Hiç yorum yok: